Επιστήμη και τεχνολογία

Η υπόθεση της προσομοίωσης | Astronio (#28)

Ζούμε σε μια προσομοίωση; Είναι το Σύμπαν μια ψηφιακή ψευδαίσθηση; Στο επεισόδιο αυτό ταξιδεύουμε στον χώρο μεταξύ επιστήμης, επιστημονικής φαντασίας και φιλοσοφίας και γνωρίζουμε την υπόθεση της προσομοίωσης του Nick Bostrom.
Ευχαριστώ πολύ το Papaki για την υποστήριξη του καναλιού!
►Astronio στα social media:
Instagram: _astronio_
Facebook: AstronioGRgone
Twitter: _Astronio_
►Εάν θεωρείτε ότι το κανάλι Astronio είναι αξιόλογο μπορείτε να το υποστηρίξετε: grgone.info/watch/YhH65nE2M8rGwMWvAlVu2A.htmljoin
►Δείτε επίσης:
0. Ο αριθμός 10^21 είναι το 1 με 21 μηδενικά.
1. Η πρωτότυπη μελέτη του Nick Bostrom "Ζούμε σε μια προσομοίωση υπολογιστή;" www.simulation-argument.com/simulation.pdf
2. Ερωτήσεις κι απαντήσεις από τον Nick Bostrom:
www.simulation-argument.com/faq.html
3. Η μελέτη σχετικά με την ασυμμετρία στην κοσμική ακτινοβολία:
arxiv.org/pdf/1210.1847.pdf
4. Η μελέτη με τα πειράματα ελέγχου της υπόθεσης της προσομοίωσης:
arxiv.org/pdf/1703.00058.pdf
[Σημείωση: διατηρώ κάποιες αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία του βασικού συγγραφέα, μιας και έχει γράψει ένα βιβλίο που φλερτάρει με την ψευδοεπιστήμη. Ωστόσο, αξίζει να διαβάσει κανείς το συγκεκριμένο paper.]
5. Μελέτη για τις δυνατότητες των υπερυπολογιστών:
www.jetpress.org/volume5/Brains2.pdf
6. Κάποιες ακόμα παρατηρήσεις, βασισμένες τόσο στη μελέτη του Bostrom όσο και σε άλλες πηγές:
‣Το τρίτο σενάριο (να ζούμε σε μια προσομοίωση) μοιάζει αρκετά παράλογο όταν το ακούμε για πρώτη φορά. Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη ότι η απόρριψη του τρίτου σεναρίου ισοδυναμεί με αποδοχή του ενός εκ των άλλων δύο. Τα δύο αυτά σενάρια είναι εξίσου δύσκολο να τα αποδεχτούμε.
‣Παρ’ όλο που το τρίτο σενάριο είναι με διαφορά το πιο συναρπαστικό, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πιθανότητες στην αρχική μελέτη περιγράφονται ως ίσες, δηλαδή 33,3% για το κάθε σενάριο. Αργότερα σε συνεντεύξεις και συζητήσεις ο Bostrom δήλωσε ότι δίνει μια χαμηλότερη πιθανότητα της τάξης του 20% να ζούμε σε προσομοίωση.
‣Μιλάμε για «πραγματικούς πολιτισμούς» που δημιουργούν «προσομοιωμένους πολιτισμούς», αλλά δεν είναι ανάγκη ολόκληρος ο πραγματικός πολιτισμός να συμμετέχει στη διαδικασία. Αρκεί μόνο ένα άτομο με έναν πανίσχυρο υπολογιστή που θα τρέχει λεπτομερείς προσομοιώσεις (ακόμα και κόντρα στη νομοθεσία της κοινωνίας του). Αυτό το γεγονός κάνει την αποδοχή του δεύτερου σεναρίου πιο δύσκολη.
‣Το πότε θα δημιουργηθούν οι υπερυπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη δεν παίζει ρόλο στην υπόθεση της προσομοίωσης. Δηλαδή δεν έχει καμία σημασία εάν αυτό θα γίνει σε 30, 1.000 ή 100.000 χρόνια. Αρκεί κάτι τέτοιο να είναι εφικτό.
‣Πώς γίνεται μια μηχανή να σκέπτεται ή να έχει συνείδηση;
Όπως γράφει ο Nick Bostrom, δεν είναι αναγκαίο η συνείδηση να είναι το αποτέλεσμα βιολογικών δικτύων νευρώνων μέσα σε ένα κρανίο. Οι επεξεργαστές εντός ενός υπολογιστή θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα αρκεί, όπως είπαμε, να μπορούν να μιμηθούν την εγκεφαλική λειτουργία.
‣Τα νούμερα που παρατίθενται για τις πράξεις των υπολογιστών ανά δευτερόλεπτο βασίζονται σε σημερινή γνώση και σε σημερινές μελέτες στον τομέα της πληροφορικής και της νανοτεχνολογίας. Φυσικά, ενδέχεται με την εξέλιξη των κβαντικών υπολογιστών ή άλλων άγνωστων σε εμάς τεχνολογιών να μπορούν στο μακρινό μέλλον να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερες πράξεις σε μικρότερο χώρο και χρόνο. Άρα τα νούμερα που αναφέρονται αποτελούν τα "κατώτατα όρια" για τις δυνατότητες των προηγμένων πολιτισμών.
‣Γιατί μιλούμε για προσομοιώσεις «των προγόνων» και όχι γενικά για προσομοιώσεις νοημόνων όντων;
Ο Bostrom ασχολήθηκε με την πρώτη εκδοχή απλώς γιατί γνωρίζουμε καλύτερα τις απαιτήσεις της δημιουργίας της προσομοίωσης ενός ανθρώπου παρά ενός τυχαίου όντος. Φυσικά θα μπορούσε η προσομοίωση να έχει διαφοροποιημένα όντα, διαφορετικούς φυσικούς νόμους, άλλους πλανήτες κ.ο.κ. Η ουσία όμως παραμένει ίδια: τα περισσότερα σκεπτόμενα όντα του Σύμπαντος δε θα ανήκουν στο πραγματικό κόσμο.
-------
Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς
Υποτιτλισμός (Ελληνικά): Yiolanda
Υπότιτλοι (Ιταλικά, Αγγλικά, Γερμανικά): Kos Das
Software: Space Engine, Universe Sandbox 2, Space Engine add-ons by Dr. λmerica
Πλάνα από παιχνίδια: No Man's Sky, Grand Theft Auto V, Dragon Age: Inquisition, The Sims 4, Plague Inc.
Πηγές εικόνων: NASA, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License)
Μουσική:
-Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License
-Kevin Macleod - Lightless Dawn under a Creative Commons 3.0 License
-Chris Zabriskie - Divider under a Creative Commons 3.0 License
(creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/)

Σχόλια 

 1. Marios Tzaferai

  Marios Tzaferai

  Πριν 5 ημέρες

  Με τρόμαξες για τα καλά

 2. Bill Malisov

  Bill Malisov

  Πριν 10 ημέρες

  Ποιο είναι το game που επισκέπτεσαι άλλους πλανήτες;

  • John Kolio

   John Kolio

   Πριν 9 ημέρες

   No Man's Sky?

 3. rafahl rafahl

  rafahl rafahl

  Πριν 18 ημέρες

  Εισαι μ...

 4. dimitris papdopoulos

  dimitris papdopoulos

  Πριν 19 ημέρες

  Θα πω οτι ωραια ολα αυτα αλλα ζουμε μεσα στον χρονο και ακομα και ως προσομοιωση οι προγραμματιστες χρειαζονται τον χρονο. Και ρωταω τωρα τον χρονο ποιος τον εφτιαξε. Η απαντηση ειναι απλη. Ο θεος ειναι πατερας ολων και αυτο ειναι κατι που τα γκατζεντακια και οι ανωφελες θεωριες σας δε μπορουν να το εξηγησουν.

 5. soula papa

  soula papa

  Πριν 29 ημέρες

  Αυτες η εικονες που εδιχνες με την θαλασσα ηταν gta 5

 6. Γιωργος Μπαγκας

  Γιωργος Μπαγκας

  Πριν μήνα

  Ίσως να μην υπάρχει καν σαν έννοια η λέξη προσομοίωση σε άλλο πολιτισμό. Δεν μπορούμε να τα βλέπουμε όλα με βάση το πως σκέφτεται ο άνθρωπος.

 7. Stefanos Tzovaras

  Stefanos Tzovaras

  Πριν μήνα

  Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ικανός για συγκεκριμένο αριθμό συλλογισμών οι οποίοι επίσης δεν είναι αυθαίρετοι, εξαρτώνται πλήρως από το όργανο που τους παράγει. Κατά συνέπεια η πεποίθηση των περισσότερων πολιτισμών ότι προερχόμαστε από έναν δημιουργό ίσως να μην είναι τόσο τυχαία. Αν είναι έτσι τότε όντως "ζούμε" σε μια προσομοίωση.

 8. Manos Traitorakis

  Manos Traitorakis

  Πριν μήνα

  Ένας τρόπος να διαπιστώσουμε οτι είμαστε ο πρωτοαρχικός - βιολογικός πολιτισμός θα ήταν ίσως αν δημιουργούσαμε εμείς μια προσομοίωση η οποία εν τέλει να διαπιστώσει ότι είναι προσομοίωση . Εφόσων λοιπόν ο προσομοιωμένος πολιτισμός που δημιουργήσαμε ( ώντας τεχνολογικά υποδεέστερος από τον δικό μας ) αντιληφθεί- αποδείξει ότι βρίσκετε σε προσομοίοωση ενώ ο δικός μας δεν έχει ακόμη καταφέρει να το αποδείξει ( διαθέτοντας πιο προηγμένα τεχνολογικά μέσα για να το κάνει ) , τότε το σενάριο πως είμαστε ο πρωταρχικός βιολογικός πολιτισμός είναι το πλέον λογικό και δεν μπορούμε να το αποδείξουμε οτι ζούμε σε προσομοίωση επειδή πράγματι δεν είμαστε σε προσομοίωση . Αυτό αντίστοιχα καθιστά πιθανό το σενάριο να είμαστε εμείς αυτός ο προσομοιωμένος πολιτισμός ο οποίος έχει σκόπο να δείξει στους δημιουργούς μας αν μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε προσομοίωση πρίν από αυτούς , καθιστώντας εκείνους τον πρωταρχικό - βιολογικό πολιτισμό . . .

 9. Dimitris Giovarthis

  Dimitris Giovarthis

  Πριν μήνα

  Λοιπόν αν δηλαδή υπάρχουν άπειρες προσομοίωσης σε εισαγωγικά τότε αν σου like και ο πολιτισμός που μας έχει μέσα στον υπερυπολογιστη του θιμοσει επηδη του δεν αρέσουν τα βίντεο σου θα μας σβήσει και όλοι θα πεθάνουμε οπότε σου έκανα like!!!

 10. Βασίλης Μητσόπουλος

  Βασίλης Μητσόπουλος

  Πριν μήνα

  Ωραίο το clipqki apo to the forest

 11. Cloud

  Cloud

  Πριν μήνα

  Μάλλον έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα μέχρι να φτιάξουμε γιγαντιαίους υπερυπολογιστές. Μακάρι να αξίζει...

 12. Μιχάλης Βλάσσης

  Μιχάλης Βλάσσης

  Πριν μήνα

  Με το θάνατο μας τελειώνει και το παιχνίδι και έρχεται η κρίση,και όπως λέει και για το placebo,αν ήσουν σίγουρος για αυτό δεν θα είχε νόημα

 13. Geo

  Geo

  Πριν 2 μήνες

  Ευχαριστούμε πολύ για το υπέροχο βίντεο, με ενδιαφέρει αρκετά το θέμα της προσομοίωσης και άντλησα σημαντικές πληροφορίες!! Αν δε το έχετε ανέφερε σε sci-talks ως τωρα θα χαιρόμουν πολύ να το συζητούσατε!!

 14. KATE'S AQUATICS

  KATE'S AQUATICS

  Πριν 2 μήνες

  δεν εχα ιδεα πριν το δω

 15. Vasilis Senpai

  Vasilis Senpai

  Πριν 2 μήνες

  "It's just normal paranoia, everyone in the universe has that" Douglas Adams

 16. Vasilis Senpai

  Vasilis Senpai

  Πριν 2 μήνες

  ηλιθιες θεωριες, ειναι αδυνατον ακομα και ενας τοσο μεγαλος υπολογιστης να δημιουργησει εναν τοσο περιπλοκο κοσμο σαν τον δικο μας. Χωρις να υπαρξει ουτε 1 glitch

 17. George Top

  George Top

  Πριν 2 μήνες

  Westworld vibes

 18. Ευάγγελος Σταματίου

  Ευάγγελος Σταματίου

  Πριν 2 μήνες

  Δεν θα έλεγα ότι ζούμε σε μια προσομιοση αλλά τορα τελευταίο το πολύ σκεφτομαι

 19. Titan Faxx

  Titan Faxx

  Πριν 2 μήνες

  Τώρα έχω τύψεις που δεν τάιζα τότε το ταμαγκότσι μου :(

 20. Nick

  Nick

  Πριν 2 μήνες

  Μου αρεσει που αποκαλεις τον Musk επιστημονα... Δεν εχει καμια σχεση. Απλως επιβλεπει τις εταιριες του με καποιες βασικες γνωσεις

 21. ΑΓΝΗ ΒΛΑΧΑΚΗ

  ΑΓΝΗ ΒΛΑΧΑΚΗ

  Πριν 2 μήνες

  3 ημέρες αφού είδα το βίντεο, μου δημιουργήθηκε μια απορία. Γιατί να ζούμε σε προσομοίωση? Αν θεωρήσουμε ότι η παρατήρηση γίνεται από ένα εξελιγμένο ανθρώπινο είδος, δεν θα ήταν περιττή, δεν θα έπρεπε να είχαν ήδη τις απαντήσεις που τυχόν θα αντλούσαν από την διεξαγωγή ενός τέτοιου πειράματος? Επίσης, δεν θα έπαιρναν κάθε φορά να λαμβάνουν διαφορετικά αποτελέσματα, αφού η εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους εξαρτάται και από τυχαία γεγονότα? Αν η εκάστοτε προσομοίωση γινόταν από ένα εξωγήινο είδος, έστω και αν ήταν ανθρωποειδές, πως θα γνώριζαν όλες τις αρχικές μεταβλητές για να τρέξουν το πρόγραμμα? Γίνεται να γνώριζαν πώς λειτουργούν όλα τα έμβια όντα του πλανήτη, ασχέτως με την φάση ζωής στην οποία θα βρισκόταν η Γη? Συγνώμη αν δεν βγάζω κανένα νόημα, απλά προσπαθώ να αποδώσω σε λίγες γραμμές ένα συνονθύλευμα αποριών.

 22. John Kosmas

  John Kosmas

  Πριν 2 μήνες

  Είναι πραγματικά φοβερό πώς μερικοί επιστήμονες προτιμούν να πιστεύουν - εννοείται ότι όλα αυτά είναι υποθέσεις and nothing more - πως είμαστε το video game κάποιων εξωγαλαξιακών νεαρών, παρά ότι μπορεί απλά να υπάρχει ένας θεός, μια κάποια δημιουργική δύναμη, όπως τα λέει έτσι όμορφα κι ωραία εδώ και χιλιάδες χρόνια η θρησκεία/ες μας. Ακόμη κι ο Richard Dawkins θεώρησε πιθανό πως έχουμε δημιουργηθεί από εξωγήινους! Κατά τ' άλλα το ξυράφι του Όκκαμ μας χρησιμεύει μονάχα αν γίναμε καλά έπειτα από κανένα τάμα στην Παναγία της Τήνου!

  • John Kosmas

   John Kosmas

   Πριν 2 μήνες

   @Nikos Και μ μου πεις "μα εμεις σαν υποθεση τα λεμε αυτα"γιατι κι ο θεουλης μας ειναι μια πολυ ομορφη υποθεση αλλα δεν ειναι ουτε αλιεν, ουτε κομπιουτερ ουτε ματριξ για να σας διεγειρει τη φαντασια. :P

  • John Kosmas

   John Kosmas

   Πριν 2 μήνες

   @Nikos Ε θελετε κι εσείς τελικα οι φυσικοί την καθημερινή σας δόση ψευδοεπιστημης για να στανιαρετε, δεν μπορειτε αλλιως χαχα!

  • John Kosmas

   John Kosmas

   Πριν 2 μήνες

   @Nikos Ε θελετε κι εσείς τελικα οι φυσικοί την καθημερινή σας δόση ψευδοεπιστημης για να στανιαρετε, δεν μπορειτε αλλιως χαχα!

  • Nikos

   Nikos

   Πριν 2 μήνες

   ​@John Kosmas Δεν ειμαι σιγουρος αν καταλαβα τι εννοεις στο πρωτο σου αντεπιχειρημα.Ο χρονος μεσα στην προσομοιωση μπορει να κυλαει πολυ πιο γρηγορα απο το πραγματικο συμπαν.Μπορει αυτοι να αφηοσουν την προσομοιωση να τρεξει για πχ 20 λεπτα και να εχει αυτη ειδη φτασει στο σημερα.Δηλαδη εστιαζουν μονο στις χρονικες περιοδους που τους ενδιαφερει.Δευτερον μπορεις να πεις οτι δημιουργηθηκες απο εναν θεο απλα η προσομοιωση ειναι μια διαφορετικη εξηγηση η οποια ισως να ισχυει ισως και οχι.Τριτον,αυτο εγω δεν μπορω να το γνωριζω.Μπορει το αρχικο συμπαν να ειχε την δικια του μεγαλη εκρηξη και εξαιτιας αυτου δημιουργησαν ενα προσομοιωμενο συμπαν το οποιο ειχε παρομοια προελευση δηλαδη την δικια του μεγαλη εκρηξη.Βεβαια η θεωρια της μεγαλης εκρηξης δεν εινα ιη αρχη του συμπαντος αλλα ενα χρονικο σημειο λιγο πιο μετα απο την αρχη.Κανεις δεν μπορει να το απαντησει αυτο ακριβως.Ισως ηταν μια θεοτητα ισως κατι αλλο ποιος ξερει.Τεταρτον θα μπορουσε να ειναι ετσι.Εγω προσωπικα ομω ς δεν ειμαι πεποισμενος εξαιτιας της ελλειψης αποδειξεων οπως δεν ειμαι πεποισμενος και για την προσομοιωση εξαιτιας της ελλειψης αποδειξεων.Το ξυραφι το οκαμ παντος να ξερεις θα εδινε ποντους σε μια προσομοιωση,διοτι χρειαζεται λιγοτερες προυποθεσεις για να λειτουργησει.

  • John Kosmas

   John Kosmas

   Πριν 2 μήνες

   @Nikos Η λογική διαφωνεί καθέτως! Καταρχάς, για να είμαστε ένα βιντεοπαιχνίδι εξωγήνων, αυτό θα σήμαινε ότι το συγκεκριμένο βιντεοπαιχνίδι/προσομοίωση/τεχνητή πραγματικότητα/πες το όπως θες, διαρκεί ορισμένα δισεκατομμύρια χρόνια, αν πούμε ότι αφορά μόνο την ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη ή αρκετά περισσότερα δισεκατομμύρια, αν πούμε ότι αφορά την όλη δημιουργία του ηλιακόυ συστήματος, αν τη θεωρήσουμε δηλαδή ως προσομοίωση απο όντα που είναι κάπου πέρα μακριά. Πρώτον αυτό, δεύτερον από πού κι ως πού να είναι "προσομοίωση και βιντεοπαιχνίδι" όπου είμαστε ελεγχόμενοι και να μην πούμε απλά ότι μας δημιουργησαν; Τρίτον, το αρχικό σύμπαν, το μη προσομοιωμένο ποιος το δημιούργησε, αν όχι μία δύναμη η οποία έχει συνείδηση; Και παίροντας το ξουράφι του Όκκαμ, το λέω ξουράφι γιατί εγώ είμαι βλάχος και δεν με νοιάζουν τα καθωσπρέπει, είναι πολύ πιο πιθανό η γένεση του παντός, όντας τόσο τέλεια, να έγινε από κάτι που είχε νοημοσύνη, παρά από κάτι που ήταν 'νεκρό' και με κάποιο μαγικό κυριολεκτικά τροπο έφερε ζωή ύπαρξη και όλα τα υπόλοιπα. Ε, αυτό το ζωντανό, εμείς οι θρήσκοι το λέμε Θεό και θέλουμε να το γνωρίσουμε! Πειραζουμε κανένα ξουράφι ή καμιά θεωρία της σχετικότητας;

 23. Αρμαντο Μαρκου

  Αρμαντο Μαρκου

  Πριν 2 μήνες

  οκ Αυτό το βίντεο ήταν πολύ πολύ πολύ πολύ πολύ τρομακτικό 😨

 24. John Bacas

  John Bacas

  Πριν 2 μήνες

  grgone.info/will/rKmFqZ-gg7SNwIU/b-nteo

 25. Kostas Korres

  Kostas Korres

  Πριν 3 μήνες

  Να πω την αλήθεια τρομοκρατήθηκα λίγο επίσης πολύ καλό βιντεάκι αλλά κατέστρεψε την κοσμοθεωρία μου

 26. Κοινη Λογικη

  Κοινη Λογικη

  Πριν 3 μήνες

  Ε,εντάξει δλδ τώρα,είναι σαν τους flat earthers που δεν θέλουν τα 2 μέτρα απόσταση για να μην πέσουν τα νερά έξω από τον πλανήτη.Αρκετα ακραίο,αρκεί όμως να μην το πάρουν κάποιοι στα σοβαρά και επιρρεασουν την ανάπτυξη των πολιτισμών

 27. jschprout

  jschprout

  Πριν 3 μήνες

  Αν δεν ηταν καταθληπτικη η ιδεα οτι ειμαι χειροτερα και απο εναν κοκο αμμου σε ολον τον ωκεανο .Η ιδεα οτι ειμαι ενα NPC στο (λεμε τρ ) "SIMS Earth Edition Exclusive Golden Pack" ειναι ακομα χειροτερη

 28. No Lxve

  No Lxve

  Πριν 3 μήνες

  00:37 GTA V Online 👌🏻 πλάκα πλάκα είναι πολύ αληθινό παιχνίδι σε σχέση με την φύση στην πραγματικότητα.

 29. Νεκτάριος Τρ

  Νεκτάριος Τρ

  Πριν 3 μήνες

  Πιθανόν οσα βιώνουμε να είναι μια ψευδαίσθηση και το μονο αληθινό να είναι η επίγνωση της ύπαρξης μας.Ισως είμαστε παρατηρητές σενα όνειρο που έχει αρχή και τέλος αλλά εμείς να μην έχουμε ούτε αρχή ούτε τέλος. Κ το λεω αυτο γιατι στην ζωή αυτη μια αλλάζουν εκτός απο το ανθρωπάκι μεσα μας που είναι πάντα μαζί μας απο την στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι το θάνατο.

 30. Alex Sassarolis

  Alex Sassarolis

  Πριν 3 μήνες

  Κύριε Παύλο καλησπέρα. Το να είμαστε ένα πειραματικό μοντέλο δημιουργημένο από κάποιον άλλο πολιτισμό είναι πιθανό σύμφωνα με τις θεωρίες που τόσο ωραία παραθέσατε στο βίντεο. Εξάλλου ο εγκέφαλός μας ως ένας υπολογιστής και ο ίδιος αναπαριστά ένα μοντέλο της πραγματικότητας ικανό και αρκετό για να συνεχίζουμε να ζούμε, αλλά η πραγματικότητα όπως αποδεικνύεται πολλές φορές μέσα από τις φυσικές επιστήμες είναι τελείως διαφορετική από αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικότητα. Στη σιγή του νου όμως (δλδ στο "κλείσιμο" του υπολογιστή), κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με τεχνικές διαλογισμού, τότε μπορείς να πάψεις να αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα και ξεκινάς να την έχεις την εμπειρία αυτής. Τότε καταλαβαίνεις πως εσύ και ο δημιουργός είναι στην ουσία το ένα και το αυτό. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με το διαλογισμό (αν δεν το έχετε ήδη κάνει δλδ) τότε σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το κάνετε. Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία πέρα για πέρα αληθινή!

 31. Not_skully

  Not_skully

  Πριν 3 μήνες

  Fisika aftos pou ipotithete tha exei ton yperypologisth tha exei GeForce UltraTX Graphics literally from another dimension

 32. santzero santone

  santzero santone

  Πριν 3 μήνες

  grgone.info/will/zZlnbmCLcs-krWQ/b-nteo

 33. Sofos Spaniolas

  Sofos Spaniolas

  Πριν 3 μήνες

  Είμαι το πρώτο σχόλιο του 2021 καλή χρονια

 34. menios v

  menios v

  Πριν 3 μήνες

  γιαυτο πιξελιαζω καπιες φορες?

 35. Racogliere Parlare

  Racogliere Parlare

  Πριν 3 μήνες

  Απαξιώνεις την θρησκεία και τη θεολογία , για την οποία προφανως δεν έχεις ιδέα, αλλά σε γοητευει η ρηχή ιδέα της προσομοίωσης σε έναν υπολογιστή. Θλιβερό το φιλοσοφικό βάθος εφήβου με το οποίο ατενίζεις τον κόσμο.

 36. Kostas Chatzi

  Kostas Chatzi

  Πριν 3 μήνες

  Η ανώμαλία ασυνέχειας της προσομοίωσης άρχισε να συμβαίνει , όταν εκλέξαμε Κούλη στην Ελλάδα , και από τότε η προσομοίωση , όλο και πιο πολύ κρασάρει !!!!

 37. _p4n0s_

  _p4n0s_

  Πριν 4 μήνες

  Κι αν οι χαρακτήρες μας στο Sims αναρωτιούνται αυτή τη στιγμή αν ζουν σε προσομοίωση; Με έβαλες σε σκέψεις τώρα Παύλο.

 38. Kostas T

  Kostas T

  Πριν 4 μήνες

  Αυτό που λέει στο παρακατω βιντεο για την απόσταση της σελήνης στέκει? grgone.info/will/scx2o3yKm5eFr5s/b-nteo&ab_channel=LabofDatum Δηλαδή δεν θα έπρεπε η σελήνα να "βρίσκεται εκεί"? Το γράφω εδώ αφού δεν ξέρω κάποιο άλλο τρόπο να σου θέσω το ερώτημα.. Ευχαριστώ!

 39. ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

  ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

  Πριν 4 μήνες

  Δεν ισχύει αυτο γιατι μας έφτιαξε ο θεός.

 40. Nana Alchazidou

  Nana Alchazidou

  Πριν 4 μήνες

  Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε βιντεάκι σχετικά με τα Fermi Bubbles !!!

 41. Γελάνε_και_τα_σκυλιά

  Γελάνε_και_τα_σκυλιά

  Πριν 5 μήνες

  αρα ας γινουμε χακερς ρε παιδια να χακαρουμε το συμπαν!!! θα λυσουμε ολα μας τα προβληματα!!!

 42. Μικρός Κερκυραίος

  Μικρός Κερκυραίος

  Πριν 5 μήνες

  Ματριξ...

 43. Spiros Games15

  Spiros Games15

  Πριν 5 μήνες

  το 2020 δεν το φτιαξατε καλα remake

 44. Spiros Games15

  Spiros Games15

  Πριν 5 μήνες

  σβιστε τουσ πολιτικουσ plz

 45. giz mo

  giz mo

  Πριν 5 μήνες

  Έκαψα κύτταρα. Αυτό

 46. 28alkis

  28alkis

  Πριν 5 μήνες

  Παύλο, την υπόθεση της προσομοίωσης αποφάσισα να μην την πιστέψω...Γιατί να πιστέψω κάτι το οποίο δεν αποδεικνύεται και αποτελεί (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) μια αφηρημένη υπόθεση?...Επίσης αποφάσισα να ''θυμώσω'' με αυτό το σκεπτικό και εξηγώ: Αφ' ενός αποκλείεται η πιθανότητα του όντως Θεού και ο a priori σκοπός της ύπαρξης. Αφ' ετέρου, στη θεση του προϋπάρχοντως Θεού τοποθετούμε έναν πιο εξελιγμένο πολιτισμό του οποίου αποτελούμε προσομοίωση και προβληματιζόμαστε πάνω σε αυτήν την υπόθεση...Αν το καλοσκεφτείς, τα δύο αυτά σκεπτικά έχουν την ίδια αφετηρία: Προϋπάρχων ''Δημιουργός''-δημιούργημα (-σκοπός ή μή)...Μα αν πρόκειται να μπώ σε αυτό το σκεπτικό (που είμαι ήδη μέσα), γιατί να μην κρατήσω το Θεό που ξέρω κι εμπιστεύομαι και να τον ''αντικαταστήσω'' με πιθανώς υπαρκτά επιστημονικά φαντάσματα?...Καλό θα ήταν να μην την παραξεχειλώνουν την επιστήμη αυτοί οι κύριοι γιατί άθελά τους οδεύουν προς την αυτοαναίρεσή τους κι εγώ ως άνθρωπος που πιστεύει στο Θεό και διατηρεί ευρείες ανησυχίες για την προέλευση και τη λειτουργία του κόσμου, έχω μεγάλη ανάγκη να παίρνω απαντήσεις πρώτιστα από την επιστήμη. Θέλω όμως να με ξεπερνάει και να μου ανοίγει τα μάτια. Όχι να μου αναιρεί και να αυτοαναιρείται...

 47. Prokopis Vlaseros

  Prokopis Vlaseros

  Πριν 5 μήνες

  kapsame egkefalo ...

 48. cool machines

  cool machines

  Πριν 5 μήνες

  Παύλο φέρε τον Μακιους για μην συζήτηση εκλαικισμενης επιστήμης θα είχε πολύ ενδιαφέρον.

 49. fotisblue

  fotisblue

  Πριν 5 μήνες

  Βρε Παύλο μη τα λές έτσι αυτά καί μας πατήσουν κάνα delete!!!

 50. Χ Κ

  Χ Κ

  Πριν 5 μήνες

  Ψάχνω τον Μορφέα τον είδε κανείς ;

 51. Κωνσταντίνος Γούλας

  Κωνσταντίνος Γούλας

  Πριν 5 μήνες

  εισαι αρρωστοσ

 52. Xame leon

  Xame leon

  Πριν 5 μήνες

  Πηρες κιλακια

 53. Δέσποινα Λυτούδη

  Δέσποινα Λυτούδη

  Πριν 5 μήνες

  Κάνε ενα λαιβ να μας δώσεις λίγη χαρα

 54. Nikos Nikolakopulos

  Nikos Nikolakopulos

  Πριν 5 μήνες

  H ιδέα του Bostrom είναι μη εφαρμόσιμη. Αν ζούμε σε μια προσομοίωση τότε ο κόσμος τους θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον δικό μας εξού και η λέξη προσομοίωση, και για αυτό θα διαιρείτε σε qubits. Αν ακολουθήσουμε τον Νόμο του Leibniz που λέει ότι "εάν δύο αντικείμενα είναι απολύτως πανομοιότυπα, τότε πρέπει να διακρίνονται μεταξύ τους σε σχέση με όλες τις ιδιότητες" Αν ζούμε σε μια προσομοίωση τότε ο κόσμος που προσονοιωνόμαστε έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον δικό μας. Αν προσομοιωνόμαστε απο έναν παλαιότερο πολιτισμό τότε και αυτός εξομοιώνεται, και αυτός που τον προσομοιώνει προσομοιώνεται και ούτε καθεξής, μέχρι που έχουμε μια άπειρη παρελθοντική αλυσίδα προσομοιώσεων(αδύνατον) ή μέχρι να φτάσουμε στην απόλυτη αρχή (εφόσον έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον δικό μας κόσμο τότε δεν ξεφεύγουμε απο μια απόλυτη αρχή αφού και το δικό μας σύμπαν έχει αρχή), εκτός των άλλων, δεν υπάρχει νόημα να φτιαχτεί μια τέτοια προσομοίωση απο έναν ανώτερο πολιτισμό ακόμα και σε πλαίσια ψυχαγωγίας, σε τι θα προσδοκούσε; Αν τώρα υποθέσουμε ότι ο κόσμος που προσομοιωνόμαστε είναι ένας αντικειμενικός Κλασσικός κόσμος τότε ο δικός μας κόσμος που αποτελείτε απο quabits θα έπρεπε να ξεπακεταριστούν σε κλασσικά bits, και αυτό θα οδηγούσε σε έναν σκληρό δίσκο μεγαλύτερο απο ολόκληρο το Σύμπαν, ναί θα έπρεπε να φτιάξουν ένα σκληρό δίσκο μεγαλύτερο απο το Σύμπαν τους για να μας χωρέσουν και να φτιάξουν την προσομοίωση... Τα όνειρα επίσης καταρρίπτουν την ιδέα της προσομοίωσης, στα όνειρα προσομοιώνουμε τις εμπειρίες μας όσο είμαστε ξύπνιοι, αν ζούμε σε μια εξομοίωση και δεν το ξέρουμε τότε τι ακριβώς εξομοιώνουμε; Τι εμπειρίες έχουμε απο αυτή την διάσταση αφού δεν την ζήσαμε ποτέ; Είτε θα έπρεπε να το θυμόμαστε και απλά να μην μπορούμε να ξυπνήσουμε είτε θα έπρεπε να μας δανείσουν τις εμπειρίες οι εξωγήινοι που μας έβαλαν στην προσομοίωση αυτή οπότε δεν θα ζούσαμε στο 2020 αλλά ξέρω γώ στο 100.000μ.Χ όποτε και είναι αυτός ο πολιτισμός. Δεν βγάζει νόημα. Θα μπορούσα να γράφω για ώρες για το πόσα λογικά σφάλματα θα δημιουργούσε ένα τέτοιο σενάριο.

 55. Nikos Panas

  Nikos Panas

  Πριν 5 μήνες

  Πολύ ωραίο το βίντεο Παύλο, αν και προσωπικά δεν θεωρώ ότι μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν είμαι σε θέση βέβαια να μιλήσω με επιστημονικά επιχειρήματα γιατί το αντικείμενο μου είναι αλλού, όμως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θεωρώ ότι θα το λύσουν σύντομα κι οι ειδικοί επιστήμονες. Φιλοσοφικά λοιπόν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε. Θεωρώ ότι ένα τέτοιο σενάριο συνεπάγεται πως όλα είναι προκαθορισμένα, αφού άλλοι μας ελέγχουν. Άρα εμείς δεν έχουμε κάποια συνείδηση (άλλο νοημοσύνη κι άλλο συνείδηση). Οπότε θα μπορούσε να πει κάποιος: "αφού όλα είναι προκαθορισμένα, αυτό που ζω δεν είναι αντικειμενική πραγματικότητα, γιατί δεν υπάρχει (στην περίπτωση αυτή τουλάχιστον)", οπότε βγαίνουν πόσα άλλα συμπεράσματα για την πραγματικότητα που ζούμε, που ίσως να παίρνουν μια λάθος κατεύθυνση. Δεν ξέρω..μια σκέψη λέω, που για 'μενα φαίνεται λογική. Κάτι τέτοιο θα το υποστήριζε ένας επιστήμονας όπως ο Μαχ, αλλά θα διαφωνούσε κάποιος σαν τον Αϊνστάιν. Βέβαια δεν ξέρω αν θα μάθουμε ποτέ ποια απ' τα δύο φιλοσοφικά "ρεύματα"; (Υλισμός κ ιδεαλισμός) έχουν δίκιο..

 56. Indaira Rose

  Indaira Rose

  Πριν 5 μήνες

  ας πατήσει ο χειριστής μου ενα rosebud.

 57. o fantasmas 22

  o fantasmas 22

  Πριν 5 μήνες

  Αν ζουμε σε προσομιοση παρακαλω ο προγραματιστης να μας γυρισει πισω στο 2000 και να μου δοσει ενα mazda rx7 με velside body kit

  • o fantasmas 22

   o fantasmas 22

   Πριν 4 μήνες

   @Kornaros xaxaxa

  • Kornaros

   Kornaros

   Πριν 4 μήνες

   Μερακλής

 58. Galatia Mikrogianni

  Galatia Mikrogianni

  Πριν 5 μήνες

  Μα αν ζούμε σε προσομοίωση πως έχουμε αναμνήσεις συναισθήματα...γενικα ότι σχετίζεται με ψυχή κλπ..

 59. Master Chief Thunder

  Master Chief Thunder

  Πριν 5 μήνες

  καποτε ειχα μια φαντασια οτι και καλα το συμπαν που ζουμε ειναι φτιαγμενο σε μια γεννητρια συμπαντος με κβαντικη τεχνολογια και αντιυλη και νανουποατομα και ισως και ψυχικη ενεργεια και εντολες συνειδησης αλλα και ασυνειδησιας.Το θεμα ειναι οτι εχουμε ψυχη ακομα κι ετσι να ναι και μετα το θανατο μας μπορουμε να φυγουμε απο την κολαση η να να παμε σε μια χειροτερη προσομοιωση.Και αν δεν ειχαμε ψυχη και προηγουμενες ζωες δεν θα ενοιωθε ο καθενας διαφορετικος ουτε θα ενοιωθε το εγω του,θα ειμασταν σαν ρομποτ.Αν αυτο συμβαινει με την προσομοιωση τοτε εχουν βρει τον τροπο αυτοι που εχουν φτιαξει την προσομοιωση να παραγουν ψυχες.Αλλα το πρωτο Συμπαν το αυθεντικο εχει φτιαχτει απο την υπερτατη ψυχη του Θεου και ακομη κι εμεις δικαιουμαστε να παμε εκει.ακομα και να την τερματησουνε δεν θα παψει να λειτουργει,αν το διαλυσουν ολες οι ψυχες θα ελευθερωθουνε και τις χρειαζονται για να τους παραγουν ενεργεια.Ο Θεος δεν θα ξεχασει ουτε εμας τους προσομοιωμενους.Και αν ειμαστε προσομοιωμενοι εκεινοι που το καναν ειτε μας εφεραν εδω γιατι ειμαστα κακα παιδια για να τιμωρηθουμε και να αποδειξουμε οτι μετανοιωσαμε ειτε ειναι μεγαλα μουνοπανα,συγνωμη για την εκφραση μου αλλα αν ισχυει το δευτερο ειναι μεγαλες ψωναρες με την τεχνολογια και χανουν το νοημα της ζωης και παιζουν με την Δημιουργια του Θεου ανευθυνα και σιγουρα θα τιμωρηθουν με χειροτερη προσομοιωση

 60. Nikolaos DenLew

  Nikolaos DenLew

  Πριν 5 μήνες

  Άντε 20 χρόνια μετά την ταινία του matrix αρχίζετε να συλλαμβάνεται την ύπαρξη προσομοιώσεις μετά τον θάνατο σας εύχομαι να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε την ύπαρξη ενός θεού δημιουργού

 61. Enquiring Minds

  Enquiring Minds

  Πριν 5 μήνες

  Η ταινία το 13ο πάτωμα περιγράφει ακριβώς αυτό λες στο πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Όποιος δεν έχει δει την ταινία την προτείνω ανεπιφύλακτα.

 62. Paraskevas Theodorou

  Paraskevas Theodorou

  Πριν 5 μήνες

  6:46 πος λεγετε το πεχνιδι

  • Phantom

   Phantom

   Πριν 4 μήνες

   No Man's Sky

 63. nySsa motivo

  nySsa motivo

  Πριν 5 μήνες

  Από τη στιγμή που πονάς όταν χτυπήσεις ή από τη στιγμή που έχεις αισθήματα..δε ζεις σε μια προσομοίωση. Τουλάχιστον ξέρουμε πως αυτοί που τα σκέφτηκαν αυτά ότι πίνουν κατι καλό. End of story.

 64. dim pap

  dim pap

  Πριν 5 μήνες

  ΑΥΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΠΑΙΔΙΑ?

 65. georgoudixxx

  georgoudixxx

  Πριν 5 μήνες

  Αν το πάμε και φιλοσοφικά, για να φτιαχτεί ένας προσομοιωμένος πολιτισμός από έναν πρωταρχικό , τότε και ο πρωταρχικός θα μπορούσε να είναι προσομοιωμένος από έναν ανώτερο παλαιότερο πολιτισμό. Είναι σαν να αποδεικνύει κατά κάποιον τρόπο μια θεϊκή οντότητα που φτιάχνει ένα θνητό δημιούργημα. Είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα!

 66. DDDrugs

  DDDrugs

  Πριν 5 μήνες

  Μια ερώτηση στο διάστημα υπάρχει ήχος. Και αν ναι η πλανήτες εκπέμπουν ήχο η είναι αθόρυβο;

 67. ALEXANDERCRETA1

  ALEXANDERCRETA1

  Πριν 5 μήνες

  Ε αν η ανθρωπότητα δεν καταστραφεί από τις θρησκείες τώρα γνωρίζετε.

 68. antonis askianakis

  antonis askianakis

  Πριν 5 μήνες

  den eiani dedomeno pws tha perimenoun thn stigmh pou tha to katalavoume, an ontws eimaste?

 69. FANIS MATHIOYLAKIS

  FANIS MATHIOYLAKIS

  Πριν 5 μήνες

  αν είμασστε προσομοίωση ..δεν θα υπήρχε η εξέλιξη ...πιστεύω οτι το ανθρώπινο μυαλό δεν θα μπορέσει ποτέ να συλάβει πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν η ο άνθρωπος..ότι μας λενε ειναι θεωρίες - εικασίες

 70. Ragnar Papadopoulos

  Ragnar Papadopoulos

  Πριν 5 μήνες

  Χρησιμοποίησε εικόνα από το plague το παιχνίδι με τον Ιό στο play store!!! Τον λάτρεψα!!!!

 71. K O S T A S YT

  K O S T A S YT

  Πριν 5 μήνες

  Για σου ρε ΜΑΛΑΚΆ!!!

 72. WeirdoScientist

  WeirdoScientist

  Πριν 5 μήνες

  Καλησπέρα Αστρονιο, χρειαζόμαστε ένα βίντεο για τον σκοπό της Μυθωδιας και ο λόγος χρηματοδότησης του , από την NASA

 73. mikar

  mikar

  Πριν 5 μήνες

  Ρε αστρονιο που χάθηκε ο μαντ;;

 74. altrou

  altrou

  Πριν 5 μήνες

  eimai fan tou content sou alla ta video einai overly edited you might wanna tone it down a bit

 75. Θετική Ενέργεια! PODCAST

  Θετική Ενέργεια! PODCAST

  Πριν 5 μήνες

  Σε πρότεινε ένας συνδρομητής στο κανάλι μου, μου φάνηκε τόσο ενδιαφέρον... και βλέπω αμέσως τα βίντεο. Έχεις βρει αυτά που μετράνε, Παύλο, και είσαι τόσο ωραίος άνθρωπος! Εύχομαι να μη σταματήσεις ποτέ! Ευγνώμων για σένα🙏♥️

 76. Romeo Carp

  Romeo Carp

  Πριν 5 μήνες

  Γεια σου Παύλο τι ξέρεις για το "warp drive"??? Και αν θα μπορούσες να μας πείς μερικά λόγια η και γιατί όχι αν αξίζει ολόκληρο βίντεο.. :)

 77. Giorgos Minasidis

  Giorgos Minasidis

  Πριν 5 μήνες

  Καλησπέρα Astronio θα ήθελα να μου πεις την γνώμη σου η ακόμα καλύτερα μέσο ενός βίντεο για το project του Elon Musk για την αποικία στον πλανήτη Άρη.

 78. Στάθης Δρακίδης

  Στάθης Δρακίδης

  Πριν 5 μήνες

  CPU που να αναπαράγει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σχεδόν έχουμε· δες "neuromorphic computing"

 79. Κώστας Π

  Κώστας Π

  Πριν 5 μήνες

  συντελεια=συν+τελειο....οταν θα φτασουμε σε τετοια επιπεδα κατι μαγικο θα γινει οπως παντα και ολα θα τελειωσουν

 80. eugenia vavatziani

  eugenia vavatziani

  Πριν 5 μήνες

  ωραιο αυτο που εβαλες εσενα στην τηλεοραση

 81. Vasiliki Zacharopoulou

  Vasiliki Zacharopoulou

  Πριν 5 μήνες

  💯🙏🇬🇷🇬🇷🇬🇷👼👼👼🌈💐

 82. Theodora Spireli

  Theodora Spireli

  Πριν 5 μήνες

  τρομερο περιεχομενο ! πραγματικα μπραβο που μοιραζεσαι τισ γνωσεισ αυτεσ μαζι μας με τετοιο τροπο τοσο κατανοητο! συγχαρητηρια

 83. Vasilis Kampanidis

  Vasilis Kampanidis

  Πριν 5 μήνες

  Και κάπως έτσι εξηγείται πως πήρε η Ελλάδα το Euro,το μεγάλο ανερχομενο αστερι του ΝΒΑ ειναι Έλληνας ,όμοιως και στο τένις και η ΑΕΚαρα κανει γήπεδο.

 84. VAGGELIS VAGGELIS

  VAGGELIS VAGGELIS

  Πριν 5 μήνες

  Ακόμη ένα σχόλιο…. αν εξολοθρευτεί ο άνθρωπος, θα εξολοθρευτεί είτε από μια φυσική καταστροφή είτε από τη Βλακεία του και όχι από τα ρομπότ.Όσο αφορά το θέμα της προσομοίωσης,δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσουμε να βάλουμε τεχνητή νοημοσύνη σε προσομοιώσεις … ούτε μια στο άπειρο…. θα βάλουμε ψηφιακή νοημοσύνη…. αν επιχειρήσουμε να βάλουμε τεχνητή, θα καεί το πρόγραμμα της προσομοίωσης και ο υπολογιστής …όσο μεγάλο υπολογιστή και να φτιάξουμε σε μέγεθος ενός πλανήτη κ ακόμη μεγαλύτερο θα συμβεί ακριβώς το ίδιο… άντε σ αυτή την περίπτωση να σωθεί ο υπερυπολογιστής, βέβαια θα υποστεί αρκετές ζημιές,το πρόγραμμα της προσομοίωσης θα καεί… είναι σαν κάποιος να βάλει στο αυτοκίνητό του νερό για να δουλέψει η να πιει βενζίνη για να ξεδιψάσει… υγρό το ένα υγρό και το άλλο ….αν κάνει κάτι τέτοιο πιστεύω πως θα υπάρξει πρόβλημα.Η βενζίνη είναι καύσιμο για τον βενζινοκινητήρα και το νερό είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό και γενικότερα για τους κυτταρικούς οργανισμούς οι οποίοι αποτελούνται από νερό. Οτι και να βάλουμε μέσα σε ένα πρόγραμμα προσομοίωσης θα είναι σε ψηφιακή μορφή και όσο ρεαλιστικό να γίνει, σε σημείο που να μην το ξεχωρίζουμε από την αληθινή ζωή, τα ψηφιακά όντα-μοντέλα δεν θα νιώθουν απολύτως τίποτα…. και σήμερα έτσι όπως είναι τα πράγματα θα έπρεπε να νιώθουν,σε μια πολύ πρωτόγονη κατάσταση …νιώθουν? δε νομίζω… δεν νιώθουν απολύτως τίποτα. ΟΙ προσομοιώσεις είναι καλές μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτές ….αλλά να γνωρίζουμε το ξαναλέω, τα ψηφιακά όντα-μοντέλα της προσομοίωσης ΔΕΝ ΘΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Ο άνθρωπος θέλει να εξουσιάζει και να εξουσιάζεται... δεν είναι κακό δημιουργείται μια τάξη... αλλά στη φάση που βρίσκεται το κάνει με λανθασμένο τρόπο, σε σημείο που δουλοποιεί και δουλοποιείται. Είμαστε μια της ίδιας της Υπαρξης

 85. skillzヅ

  skillzヅ

  Πριν 5 μήνες

  Ναι αλλά άμα παιθενουμε σε μια προσομοίωση τη γίνεται

 86. Evanthia Hleihil

  Evanthia Hleihil

  Πριν 5 μήνες

  *Neo has entered the chat*

 87. Cristiano Mikello Borelli

  Cristiano Mikello Borelli

  Πριν 5 μήνες

  respect

 88. Thomas Karakaris

  Thomas Karakaris

  Πριν 5 μήνες

  Δεν θα ξανακοιμηθώ ήσυχος

 89. Jim Beros

  Jim Beros

  Πριν 5 μήνες

  Φαίνεται πως η προσομοίωση στην οποία ζούμε χρειάζεται οπωσδήποτε αναβάθμιση στο antivirus!

 90. George Mor

  George Mor

  Πριν 5 μήνες

  Astronio θα κάνετε αλλά scitalks;;;;; μας έχουν λείψει ❤️❤️❤️❣️💕💕❣️

 91. Ήτορ Ομάδα

  Ήτορ Ομάδα

  Πριν 5 μήνες

  Αν βάλεις πόσα βασανιστήρια ζούμε... βάλε και τις συμπτώσεις...

 92. DARK WOLF

  DARK WOLF

  Πριν 5 μήνες

  α-να-τρι-χια-σα!!!

 93. Gamu13

  Gamu13

  Πριν 5 μήνες

  Η πληροφορία δεν έχει όγκο, μέγεθος, σχήμα και σύσταση άρα όλα είναι πιθανά.

 94. Hentai Ooji

  Hentai Ooji

  Πριν 5 μήνες

  3:50 katakana ο υπολογιστής.

 95. Efi L.

  Efi L.

  Πριν 5 μήνες

  Και ναι το μικρό μου ποταπο αιτιοκρατικό μυαλό απλά "κλωτσάει" σε όλα αυτά όσο και αν θέλω να τα αναλογιστω😭🤯😂

 96. Kostas Balakas

  Kostas Balakas

  Πριν 5 μήνες

  Υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες δημιουργίας ζωής στο σύμπαν. Παρόλα αυτά αν δεν υπάρχει άλλος πολιτισμός, κάποιος ή κάτι μας έβαλε εδώ, ειδάλλως δεν θα έπρεπε να υπάρχουμε ούτε και εμείς. Σωστά;

 97. Minas Saker

  Minas Saker

  Πριν 5 μήνες

  Δεν μπορεί να ισχύει αυτή η θεωρία για τους παρακάτω λόγους: 1. Ο υπολογιστής μπορεί να παράξει μόνο γραφικά (μαθηματικές συναρτήσεις) και όχι ύλη. Για παράδειγμα το ανθρώπινο σώμα είναι ύλη. 2. Τι κίνητρο έχουν οι υποθετικοι υπερσύγχρονοι πολιτισμοί για να προβούν σε μια τέτοια κίνηση; Επίσης με ποιο τρόπο ένας πολιτισμός θα γνωρίσει πληροφορίες για τους προγόνους του και την ιστορία τους μέσα από κάτι τελείως νέο; 3. Αν ζούσαμε σε μια προσομοίωση θα μπορούσαμε άραγε να την αντιληφθούμε; Συγχαρητήρια για το κανάλι και τα βίντεο. Εξαιρετική δουλειά και υλικό!!

 98. j al

  j al

  Πριν 5 μήνες

  το σιγουρο ειναι οτι οι ανθρωποι κατα καιρους ζουσαν στην σπηλια του Πλατωνα,οπως φυσικα και σημερα.Με ολο τον σεβασμο στις γνωσεις σου και την προσπαθεια σου στο βιντεο,προσωπικα νιωθω οτι ειναι εφιαλτικο ο ανθρωπος να προσπαθησει να φτιαξει ματριξ και να ζει ονειρο μεσα στο ονειρο κοκ....αν θελει να βρει διεξοδο στα προβληματα του ειναι η πιο ευκολη λυση αλλα η σωστη λυση ειναι να βελτιωσει τον μικροκοσμο και συλλογικα ολοκληρο τον πλανητη.Σε αυτο μπορουν να βοηθησουν οι φωστηρες Γκεϊτς,Μασκ,κ.α;Να καταπολεμησουν την φτωχια στον πλανητη παρα να χρηματοδοτουν προσπαθειες αμφιβολων εμβολιων κ εικονικες πραγματικοτητες ωστε να αποκοιμιζουν τον ανθρωπο; Και κατι αλλο,τεχνητη νοημοσυνη μπορει να φτιαξουν σε τελειο βαθμο αλλα εγκεφαλικη ουσια μπολιαζοντας με συναισθημα κ ενστικτο δεν θα δημιουργησουν ποτε των ποτων.Μονο ο Θεος μπορει.

 99. Michael McRees

  Michael McRees

  Πριν 5 μήνες

  +1 Όποιος συμφωνεί για #menoumespiti 3

 100. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΟΥΛΗΣ

  ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΟΥΛΗΣ

  Πριν 5 μήνες

  Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον βίντεο, Παύλο!

Επόμενο